GÜNCEL
Giriş Tarihi : 19-06-2023 16:14

ÖZHASEKİ AÇIKLADI; "DEPREM BÖLGESİNDE 'YERİNDE DÖNÜŞÜM' YAPACAĞIZ"

Bakan Özhaseki: "Deprem bölgesindeki kent merkezlerinde 'Yerinde Dönüşüm' yapacağız" "Eski hatalara düşmeyeceğiz, fay kırıkları üzerine yapı inşa ettirmeyeceğiz"

ÖZHASEKİ AÇIKLADI;

Bakan Özhaseki: "Deprem bölgesindeki kent merkezlerinde 'Yerinde Dönüşüm' yapacağız"

"Eski hatalara düşmeyeceğiz, fay kırıkları üzerine yapı inşa ettirmeyeceğiz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kayseri Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Hizmet Binası Temel Atma Programı'nda yaptığı konuşmasında, "Deprem bölgesindeki kent merkezlerinde 'Yerinde Dönüşüm' yapacağız" dedi.

 

"Kent merkezlerinde 'yerinde dönüşüm' başlatacağız"

Bakan Özhaseki, depremden etkilenen kentlerin merkezlerinde tarihi dokuyu koruyabilmek için yerinde dönüşüm başlatacaklarını söyleyerek, "Programımızı yaptık. Ne yapacağımızı önümüzdeki günlerde biliyoruz. Oradaki bütün yaraları saracağız. Vatandaş, "Allah devletimizden razı olsun. Tamam kardeşim hakkımız helal olsun" deyinceye kadar o bölgelerde olacağız. Şimdi yeni bir döneme doğru geçiyoruz ve bu yeni dönemde de evet rezerv alanlarındaki inşaatımız devam edecek ama şehir merkezlerinin de canlanması lazım. Herkesin hatırasının olduğu yerde ve geçmişle bağ kurduğu özellikle sevdayla bağlı bulunduğu mahallelerde de kentsel dönüşümün yapılması lazım. Yerinde Dönüşüm diye adlandırdığımız bu projeyi de önümüzdeki günlerde inşallah bizler devreye sokacağız. Herkes o bölgelerde kendi evini yapmak istediğinde onlara yardımda bulunacağız. Bunun şartlarını belirledik, sayın Cumhurbaşkanımız önümüzdeki günlerde zaten anlatacak ve şehirlerin merkezinde de Yerinde Dönüşümü başlatmış oluyoruz" ifadelerini kullandı.

"Aynı hatalara düşmeyeceğiz"

Aynı hatalara düşmeyeceklerini ve fay kırıkları üzerine yapı yaptırmayacaklarını söyleyen Bakan Özhaseki, "Bunu söylerken de altını çizmek istiyorum, eski hatalara düşmeyeceğiz. Fay kırıklarının üzerinde yapı yapılmasına izin vermeyeceğiz. Dere yataklarına ev yapılmasına asla izin vermeyeceğiz. Denizin içinde bile ev yapılabiliyor niye 15-20 katlı evlere izin vermiyorsunuz gibi sözleri çok duyuyoruz. Evet öyle ama standartları yerine getirirken ne yazık ki biraz ihmalkar davranan bir yapımız var. Bundan sonra zemin artı 4, zemin artı 3 gibi bir konutlaşmaya geçeceğiz. Özellikle tarihi bölgesi ve merkezi olan yerlerde, o kadim medeniyeti yeniden inşa edebilmek amacıyla o bilgeleri yeniden biz inşa edeceğiz. Çevreye doğru uzanan çeperlerde ise vatandaşın kendi konutunu yapması için de biz yeniden şartları belirledik. Onlara da mutlaka destek vereceğiz, kısa süre içerisinde de onların da yapmasını ve şehirlerin yeniden geçmişte olduğu gibi canlı bir vaziyette hayatını sürdürmesini sağlamaya gayret ediyoruz. Bunun da şartlarını önümüzdeki günlerde açıklayacağız" dedi.

 

AdminAdmin