GÜNCEL
Giriş Tarihi : 10-02-2023 16:17   Güncelleme : 10-02-2023 16:17

Türkiye’nin Çin’deki eski kültür elçisi Kartav’ın ölümü Çinli sevenlerin üzdü

Adıyaman’daki Isias Hotel’in enkazında hayatını kaybeden rehberler arasında bulunan İdris Talha Kartav’ın ölüm haberi Çinli sevenlerini üzdü.

Türkiye’nin Çin’deki eski kültür elçisi Kartav’ın ölümü Çinli sevenlerin üzdü
Adıyaman’daki Isias Hotel’in enkazında hayatını kaybeden rehberler arasında bulunan İdris Talha Kartav’ın ölüm haberi Çinli sevenlerini üzdü.
Kahramanmaraş merkezli depremlerde Adıyaman’daki Isias Otel’de büyük yıkım meydana gelmişti. Turist Rehberleri Birliği’nin uygulama eğitimi amacı ile Adıyaman’a giden İdris Talha Kartav, konakladığı Isias Hotel’in enkazında kalarak hayatını kaybetti. Kartav’ın vefatının ardından Kartav’ın program yaptığı kanaldaki program ekibi ve arkadaşları taziye mesajları yayınlarken, paylaşımlar yüzlerce etkileşim aldı. Çinli hayranları, Kartav’a duygusal mesajlarla veda etti. Çinli hayranları, Kartav’ı “iyi bir insan” olarak anarken paylaşımda “Artık onun coşkulu halini, heyecanlı konuşmasını izleyemeyeceğim. Bu çok ani oldu. Sadece bir seyircisiyim, ama benim için bile çok ani” ifadeleri kullanıldı.
Pekin Büyükelçiliği’nin resmi hesabında, “İdris Talha Kartav’ın vefatını üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. Kendisi, Türkiye ile Çin arasındaki dostluk köprüsüydü. Ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz” ifadeleri kullanıldı.
Xiamen Üniversitesi’nde öğrenim görmek üzere 2010 yılında Çin’e gelen İdris Talha Kartav, Çin kanalında Informal Talks programının daimi konukları arasında yer alarak Çin’de çok sayıda hayran kazandı. Çinli sosyal medya platformlarında 1 milyonun üzerinde takipçisi bulunan İdris Talha Kartav, uzun yıllar boyunca Çin’deki kültürel ve sosyal projelerde aktif şekilde yer alarak Türk kültürünün tanıtılmasına katkıda bulundu. Daha sonra iş hayatına atılan Kartav, dış ticaret alanında faaliyet yürüttü.
Kartav, katıldığı bir programda "Bugün, hayatımın son günü olsaydı Türkiye’ye en erken uçak biletini alıp kızımı öpmeye giderdim. Onu güzelce koklardım. Aileme bakar, onları çok sevdiğimi söyler, sonra da onlardan özür dilerdim. Size gelecekte eşlik edemeyeceğim için beni affedin” ifadelerini kullandı.
İdris Talha Kartav, farklı ülkelerden konuklarla birlikte gündemdeki toplumsal meseleleri değerlendiriyor, Türkiye’nin gelenek ve göreneklerini anlatıyordu.
Kartav, ayrıca Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nde Çin danışmanı olarak görev yapıyordu. Çin’de Xiao Tang Qiang adıyla bilinen 31 yaşındaki Kartav, bir kız çocuğu babasıydı.
AdminAdmin