ADIYAMAN'IN DEPREM ANALİZİNİ YAPAN UZMANDAN RAHATLATAN AÇIKLAMA

Adıyaman'da 7 ve üzeri deprem öngörülmüyor

ÖZEL HABER - 15-02-2024 10:53

ADIYAMAN'IN DEPREM ANALİZİNİ YAPAN UZMANDAN RAHATLATAN AÇIKLAMA

6 Şubat Depremi'nden sonra saha taramasında yer alan Adıyaman Üniversitesi Uzaktan Algılama Coğrafi Bilgi Sistemleri Merkez Müdürü Doç. Dr. Senem Tekin, bazı bilim adamlarının aksine, Adıyaman’da 7 ve üzerinde bir deprem beklemediklerinin altını çizdi.
İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) kapsamında 2021 yılında çalışma yapan Adıyaman Üniversitesi Öğretim Üyesi Jeoloji Mühendisi Uzaktan Algılama Coğrafi Bilgi Sistemleri Merkez Müdürü Doç. Dr. Senem Tekin, 6 Şubat Depremi sonrasında oluşan yeni faylar ve deprem ihtimalleri ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

“Adıyaman’da 7 ve üzerinde deprem beklemiyoruz”
Geçtiğimiz günlerde Bitlis-Zağros Segmenti nedeniyle Adıyaman’da 7 ve üzeri deprem olma ihtimallerinin yüksek olduğu belirten Prof. Dr. Naci Görür’ün açıklamalarından farklı bir açıklamada bulunan Doç. Dr. Senem Tekin, “Ülkemizin 534 adet 6 ve üzerinde deprem üretme potansiyeli olan fay hattımız var. Afetlere karşı kesinlikle hazırlıklı olmamız bunlarla ilgili planlamalar yapmamız, doğru yerleşimlere gitmemiz gerekiyor. Adıyaman merkezinden geçen bir fay hattımız yok. Fakat kuzey kesimlerinden geçen çok sayıda fay hattı var. Tabii bunların da tek tek baktığımızda 6 büyüklüğünde deprem üretme potansiyelleri var. Tekrarlanma periyodunu dolduran faylarımız var. Yine aletsel ve geçmiş kayıtlarımıza baktığımız zaman bu bölgede 500 yılda hatta 600 yıla yakın periyotlarda bu bölgede bu denli yıkıcı depremlerin olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla 7 ve üzeri bir depremin Adıyaman merkezine yakın bir alanda yaşanacağını ön görmüyoruz. 6 Şubat Depremi'nin enerjisinin Malatya tarafına kaymış gibi olduğu gözüküyor. Ölü Deniz'in güney kesimlerine kaymış gibi. Artık hangi bölgede olacağını bilmiyoruz fakat olma durumu tabii ki de vardır. Bu bölgede 5,5-6 dolaylarında depremler yaşayabiliriz. Depremle yaşamaya alışmamız gerekiyor.
Bizim çalışmalarımıza göre, Malatya tarafına daha ağırlık veriyoruz. Son 1,5 aydan beri Malatya’da 5,5 civarında depremler yaşıyoruz. Akçadağ, Arguvan ve Kemaliye segmentlerinden oluşan bir fay burası. Akçadağ Segmenti Adıyaman merkeze daha yakın olduğu için bu bölgedeki gelişebilecek farklı deprem büyüklüklerine, senaryolara göre tehlike haritalarımızı oluşturuyoruz” ifadeleriyle görüşlerini savundu.

 

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
BU ÇAY OCAĞI SİZİ 6 ŞUBAT'A GÖTÜRÜYOR

BU ÇAY OCAĞI SİZİ 6 ŞUBAT'A GÖTÜRÜYOR

07-05-2024 - ÖZEL HABER

ADIYAMAN BELEDİYESİNDEN LİYAKATLI ATAMA

ADIYAMAN BELEDİYESİNDEN LİYAKATLI ATAMA

25-04-2024 - ÖZEL HABER